Komunikaty prasowe

AVIO AERO na pokazach lotniczych Farnborough Air Show 2014: partner technologiczny z zakresu silników napędowych przeznaczonych do stosowania w prz...

07.07.2014

Rivalta di Torino (Włochy), 8 lipca 2014 – Avio Aero, marka GE Aviation, bierze udział w 49. pokazach Farnborough Air Show 2014 od 14 do 20 lipca. Obszar wystawowy przedstawia rolę firmy jako strategicznego partnera w zakresie technologii napędowych największych, światowych firm działających w branży lotniczej, dzięki czterem, głównym czynnikom: są to przekładnie mechaniczne, turbozespoły, odlewanie w formach piaskowych, technologie wytwarzania przyrostowego oraz usługi naprawcze (CRO) i serwisowanie (MRO) silników i komponentów lotniczych.

„Jesteśmy szczególnie zaangażowani w ciągły rozwój i oferowanie naszym klientom produktów doskonałej jakości, które w pełni spełniają ich wymogi. Osiągamy to dzięki kluczowym elementom, na których bazujemy: technologii, kosztom, dostawie, jakości i energii odkształcenia” powiedział Riccardo Procacci, Dyrektor Wykonawczy Avio Aero. „Naszym celem jest opracowanie własnych i najlepszych technologii dla lotniczej branży napędowej, a następnie zaoferowanie ich naszym klientom.”

Obszar wystawowy Avio Aero znajdzie się w hali 4 na stanowisku B 7 wewnątrz dostępnych pawilonów. Wybór głównych i najnowszych modułów technologicznych Avio Aero obejmuje:

•       Przekładnię dodatkową dla całkowicie nowego silnika PurePower® PW1100G–JM będącego częścią serii zębatych silników turbowentylatorowych PW1000G. Ten silnik umożliwia znaczącą redukcję zużycia paliwa oraz obniżenie emisji i hałasu.
  •       Przekładnię dodatkową dla silnika TRENT900 stosowanego w samolocie A380. Avio Aero jest również partnerem firmy Rolls-Royce i jest zaangażowana w projektowanie, produkcję i remonty przekładni dodatkowych silników, pomp olejowych oraz zbiorników oleju.
  •       Układ przeniesienia mocy TP400-D6: największy, kiedykolwiek zbudowany układ przeniesienia mocy dla silnika turbośmigłowego, napędzający nowy samolot wojskowy model A400M.
  •       Komponenty wykonane z wykorzystaniem najnowocześniejszej technologii wytwarzania przyrostowego EBM (topienie za pomocą wiązki elektronów) w największym zakładzie pracującym w oparciu o tę technologię, który firma Avio Aero otworzyła niedawno we Włoszech (Cameri - Novara).

Stanowisko Avio Aero na pokazach Farnborough Air Show będzie również zawierać najbardziej wytrzymałe na świecie łopatki wykonane ze stopu tytanu z glinem (TiAl), wyprodukowane za pomocą technologii wytwarzania przyrostowego EBM wraz z prototypami łopatek kierowniczych dla turbin niskociśnieniowych opracowanych specjalnie dla nowego silnika Leap marki Snecma (Safran Group).

INFORMACJE na temat Avio Aero

Avio Aero to marka GE Aviation odpowiedzialna za projektowanie, produkcję i serwisowanie układów napędowych wykorzystywanych w lotnictwie cywilnym, jak i wojskowym. Jest to centrum doskonałości całej grupy General Electric w zakresie przekładni mechanicznych i turbin niskociśnieniowych. Firma zatrudnia ponad 4200 pracowników, a jej siedziby główne znajdują się w Rivalta di Torino, gdzie znajduje się również największy zakład produkcyjny firmy. Pozostałe, najważniejsze zakłady są zlokalizowane w Brindisi i Pomigliano d'Arco (Neapol). Jeżeli chodzi o zagranicę, firma posiada również zakład i centrum testujące w Polsce. Firma przez ponad wiek działalności (rok zał. 1908) przezwyciężyła wiele wyzwań technologicznych. Ciągłe inwestycje w badania i rozwój oraz spójna sieć powiązań z wiodącymi uniwersytetami i międzynarodowymi centrami badawczymi umożliwiły Avio Aero osiągnięcie technologicznej i produkcyjnej doskonałości, uznanej na całym świecie: osiągnięcie to było możliwe dzięki współpracy z kluczowymi firmami działającymi na globalnym rynku lotniczym.

DANE KONTAKTOWE

Dyrektor ds. kontaktu z mediami

Michele Laterza

+39.011.0084412